Tuesday, 18 October 2016

Δεν έχει πάντα δίκιο ο κ. Σόιμπλε....

Να είμαστε ειλικρινείς ...

Δεν επιβεβαιωνόμαστε ως φιλοευρωπαίοι εαν επικροτούμε καθετί που λέει ο Σόιμπλε ... και φυσικα δεν γινεται ο Τσιπρας αυτόματα φιλοευρωπαίος εαν πάρει μια φιλοευρωπαϊκή θεση σε ενα θεμα.

Ειναι λάθος να γινεται αντιπολίτευση στο σχεδιο Τσιπρα για ελάφρυνση του χρέους τωρα, και να θεωρούμε αντιευρωπαϊκή τη στάση αυτη, τη στιγμη που διαφαίνεται οτι ο Σόιμπλε ειναι απομονωμένος στο θεμα.

Θα έλεγα μαλιστα οτι η θεση Σόιμπλε ειναι αντιευρωπαϊκή γιατι συστηματικά θεωρεί οτι η πολιτική ατζέντα όλων των ευρωπαϊκών χωρών θα πρεπει να καθορίζεται απο αυτη του Βερολίνου. Εκτος των άλλων, ο Σόιμπλε με τη στάση του, ενδεχομενως να ηρωποιησει μια ανίκανη, αντιευρωπαϊκή ελληνικη κυβερνηση και να παρατείνει την παραμονή της στην εξουσια .

Για να ειμαι συγκεκριμένος, εαν δεν γινει ΤΩΡΑ κάποιας μορφής ελάφρυνσης του χρέους, η Ελλαδα θα χρειαστει νέα χρήματα το 2018. Κι αυτο ειναι εξαιρετικα δυσκολο να συμβεί. Άρα ειναι προς όφελος και των πιστωτών να προχωρήσουν σε μια νέα συμφωνία τωρα.

Αυτο που αγνοούν οι διάφοροι αρθρογράφοι, ίσως λογω έλλειψης γνώσεων ή εμπειρίας σε σχεση με το πως λειτουργούν οι αγορες, ειναι οτι η έξοδος για δανεισμό απο τις αγορες χρειάζεται προετοιμασία, χρονο για να εμπεδωθεί εμπιστοσύνη.

Με βαση αυτο, η ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018 δεν συνεπάγεται αυτόματη έξοδος στις αγορες. Άρα το χρονικό περιθώριο ειναι εξαιρετικα στενό για να υλοποιηθεί το σχεδιο Σόιμπλε και οδηγούμαστε σε 4ο μνημόνιο που θα ειναι πιο δυσκολο να περασει απο τη γερμανική Βουλή
Εαν περιμένουμε τις γερμανικές εκλογές για να ξεκινήσει η συζήτηση α) ριψοκινδυνευουμε να μην ξεκινήσει γιατι ειτε βγούμε τωρα, ειτε δεν βγούμε, το ακροδεξιό κόμμα ειναι εξαιρετικα πιθανόν να μπει στη Βουλή, β) δεν γνωρίζουμε ποια θα ειναι η κατασταση στη διεθνή οικονομια τοτε. Μια ενδεχόμενη επιδείνωση θα καταστήσει απαγορευτική καθε σκέψη για δανεισμό απο τις αγορες.

Επισης, τη δικαιούμαστε την ελαφρυνση ετσι κι αλλιώς λογω της συμφωνίας του 2012 που είχε κατορθωσει η κυβέρνηση Σαμάρα, Βενιζέλου, Στουρνάρα. Αυτο που υπαρχει ως ζήτημα ειναι ο χρόνος που θα συμβεί αυτο, που στη συμφωνία του Μαΐου λανθασμένα τοποθετήθηκε το 2018.

Θα πρεπει επισης να επισημανθεί οτι η μη ολοκλήρωση της συμφωνία ελαφρυνσης αποτελει σημαντικο ανασταλτικό παράγοντα για επενδύσεις. Γιατι κανεις σοβαρός επενδυτής δεν θα σκεφτεί να επενδύσει στην Ελλαδα εαν υπαρχει αυτη η εκκρεμότητα. Άρα συμφέρει και τους πιστωτες γιατι η βελτίωση του επενδυτικού προφίλ της ελληνικης οικονομιας, θα αυξήσει την πιθανότητα να πάρουν τα χρήματα τους πισω.

Επισης, η συμφωνία ελαφρυνσης συνδυάζεται με μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, στοιχείο που δημιουργεί το θετικό υπόβαθρο για μειώσεις φόρων, χωρις αυτο να σημαίνει οτι οι δράσεις στο μέτωπο της μείωσης των δαπανών δεν θα πρεπει να συνεχιστούν.

Το τελευταίο και πιο σημαντικο, εχει έρθει και η σειρά της Γερμανίας να κανει διαρθρωτικες αλλαγές στο εσωτερικό της ετσι ωστε να επιλύσει τα διαρθρωτικά προβλήματα του τραπεζικού συστηματος της και να διευκολύνει την ανάπτυξη του συνόλου της ευρωπαϊκής οικονομιας.

Η συμφωνία του Μαΐου 2016 πρεπει να αλλάξει με νέα συμφωνία, και η χρονική συγκριτικά ειναι υπερ μιας διευθέτησης του ζητήματος τις επόμενες εβδομάδες κι αφου ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Οπως και για πολλα αλλα θεματα, το παραπάνω σχεδιο δεν μπορει να προχωρήσει στην περιπτωση εκλογής Τραμπ γιατι τοτε παμε σε αχαρτογράφητα ύδατα