Thursday 25 February 2016

Μία ψύχραιμη προσέγγιση για την προσφυγική κρίση

Οι εξελίξεις στο προσφυγικό απαιτούν ψυχραιμία στην ανάλυση, προσοχή στο σχεδιασμό και αποφασιστικότητα στην υλοποίηση.

1. Καταρχήν το ζήτημα ήρθε για να μείνει για αρκετό καιρό. Κι αυτο γιατι η πτωση της τιμής του πετρελαίου αλλάζει τον γεωπολιτικό χάρτη της Μέσης Ανατολής. Ακομα κι αν επανέλθει η ανάπτυξη στις αναδυόμενες οικονομίες, το πετρέλαιο ως κυρία πηγή ενέργειας, δύσκολα θα ξαναπάρει την τιμή που είχε.

2. Άρα η γεωπολιτική κριση στη Μεση Ανατολη θα διαρκέσει για αρκετες δεκαετίες μέχρι η περιοχή να βρεθει σε μια ισορροπία τοσο σε σχεση με την πολιτισμική συνύπαρξη της με Δύση και Ρωσία, οσο και σε σχεση με τη θεση της στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας.

3. Η εποχή που το πετρέλαιο αποτελουσε τα εύκολα χρήματα για τον αραβικό κοσμο εχει παρέλθει και οι Άραβες θα πρεπει να δουν τι θα παράγουν (εκτος απο πετρελαιο).

4. Αν και εχουν γινει σημαντικά βήματα προόδου στο μέτωπο της διαχείρισης (σε Ελλαδα και ΕΕ), το προσφυγικό ζήτημα θα ενταθεί. Να μην ξεχνάμε οτι ακομα δεν εχει εξελιχθεί σε ανοικτή εμφύλια σύρραξη, η διαμάχη στην Αίγυπτο. Ούτε εχει ξεσπάσει ανοικτά το κουρδικό ζήτημα στην Τουρκία.

5. Οι εξελίξεις αναβαθμίζουν τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας, αρκεί η χώρα να συνεχίζει να ειναι μέλος της ευρωζώνης και του ΝΑΤΟç

6. Εαν δεν ανακοπεί το κύμα προσφύγων μεταναστών εντος της Μικρας Ασίας (μια ζώνη στα δυτικά παραλία), ή δεν τερματιστούν οι συρράξεις, δεν θα δουμε μια πραγματική ανακοπή του ρεύματος προς τα ελληνικά νησιά.

7. Να ξεκαθαρίσουμε οτι δεν υπαρχει απόλυτα θετικό σενάριο στο προσεχές μέλλον. Αυτο που βλέπουμε θα ενταθεί, το ζήτημα ειναι να υπάρξει ορθολογική διαχείριση που θα προστατεύει τα εθνικά/ευρωπαϊκά συμφέροντα.

8. Απο αυτη την άποψη, ορθώς δημιουργείται έλεγχος σε ολα τα ευρωπαϊκά σύνορα (άλλωστε είμασταν οι πρώτοι που ορθά δημιουργήσαμε τον φράχτη στον Έβρο. Τα αλλα ειναι για εσωτερική κατανάλωση, τις εσωτερικές διαμάχες μεταξύ κρατών θα πρεπει να τις διαχειριστεί η Κομισιόν. Το ευρωπαϊκό κεκτημένο πρεπει να προστατευτεί αλλα τωρα εχουμε γεωπολιτική κριση κι ο έλεγχος κίνησης στα χερσαία σύνορα (δεν βλέπω το λόγο να εχουμε κατι αντίστοιχο σε αεροπλάνα, πλοία) ειναι μερος της λύσης αυτη τη στιγμη.

9. Το πρόβλημα ειναι μεγαλυτερο απο τις πλάτες μας και θα πρεπει να δουμε πως θα το διαχειριστούμε υπερασπίζοντας τα εθνικά συμφέροντα, και πως θα είμαστε πάντα μερος της λύσης και πάντα στο δυτικό πλαισιο.

10. Το ελληνικό πολιτικο συστημα πρεπει να δημιουργήσει μια ισχυρή κυβερνηση που θα βασίζεται σε ισχυρή πλειοψηφία, η οποία κατα τα επόμενα δυο χρονια θα υλοποιήσει ενα σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Το σχεδιο θα πρεπει να συμπεριλαμβάνει τη δημιουργία μικρών και διαχειρίσιμων κέντρων σε καθε καλλικρατικό δήμο της χώρας. Το σημαντικό ειναι οτι οι πρόσφυγες θα πρεπει να προστατευτούν και να ενταχθούν στην κοινωνική διαδικασία με νόμιμους τρόπους (υπαρχει μεγάλος κίνδυνος γιγάντωσης της μαύρης εργασίας) .

Εκτιμω οτι ενδεχομενως να χρειαστει και κάλεσμα εφέδρων. Το σίγουρο ειναι οτι στη διαχείριση του προσφυγικού θα εργαστούν και χιλιάδες Έλληνες (κυριως οι μακροχρόνια άνεργοι - διαρθρωτική ανεργία) Σε καθε περίπτωση, η διαχείριση του ζητήματος και η αμυνα της χώρας θα πρεπει σταδιακα να περασει κάτω απο την ομπρέλα του διεθνούς παράγοντα κι αυτο θα πρεπει να επιδιώξουμε.

No comments:

Post a Comment