Friday 5 August 2016

Tα στοιχεία της απασχόλησης στις ΗΠΑ, μας φέρνουν πιο κοντά στην αύξηση των επιτοκίων δολαρίου

Τα καλά νέα συνεχίζουν να έρχονται από την αμερικάνικη οικονομία, η οποία παρήγαγε 255.000 θέσεις εργασίας τον Ιούλιο, κι αυτή η εξέλιξη ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Επίσης η ανεργία διατηρήθηκε στο 4,9%.
Ο Ιούλιος έδειξε μεγάλη δυναμική κι έρχεται μετά την παραγωγή των 292.000 θέσεων εργασίας του Ιουνίου, η οποία ήταν επίσης μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Οι εξελίξεις στην αμερικάνικη αγορά εργασίας βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την παγκόσμια οικονομία. Κι αυτό γιατί οι θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της απασχόλησης, μας φέρνουν πιο κοντά στην αύξηση των επιτοκίων δολαρίου. Κι αυτό σημαίνει περαιτέρω διολίσθηση του ευρώ.
Ήδη από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα στοιχεία της απασχόλησης, η ισοτιμία ευρώ δολαρίου έπεσε απότομα από το 1,1160 κάτω από το 1,1050
Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα? σημαίνει περισσότεροι Αμερικάνοι τουρίστες και ενδεχομένως μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αμερικάνικες επενδύσεις (εάν βελτιωθεί και το επενδυτικό περιβάλλον)
Σημαίνει όμως και εντατικοποίηση της αποεπενδυσης στην Τουρκία και γενικά στις αναδυόμενες οικονομίες που δεν έχουν δώσει προσοχή στο παραγωγικό μοντέλο ή τρέχουν σημαντικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών ή βρίσκονται στο επίκεντρο γεωπολιτικών εξελίξεων

No comments:

Post a Comment