Tuesday, 31 May 2016

Σχόλιο περί του θέματος των off shore λογαριασμών πολιτικών

Οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑνεξΕλ τώρα "λούζονται" τη λαικιστική αντιπολιτευτική πολιτική του. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στη συστηματική λασπολογία των προηγούμενων χρόνων περί off shore..

Είναι άλλο θέμα, η νομοθέτηση για το άνοιγμα εταιριών ή λογαριασμών σε ευρωπαικές χώρες (ή άλλες συνεργάσιμες χώρες) στο πλαίσιο μίας συμμορφωσης στο ευρωπαικό δικαιο ή οδηγίες ... και είναι αλλο θέμα το άνοιγμα λογαριασμού σε μη συνεργάσιμη χώρα σε φορολογικά και ποινικά θεματα...

Στο πλαίσιο της ευρωζώνη...ς ή της ευρωπαικής ένωσης, δεν πρέπει να δημιουργείται νομικό ζήτημα να ανοιγεται λογαριασμός σε μία αλλη χώρα της ένωσης... φυσικά είναι αλλο ζήτημα το ανοιγμα λογαριασμού σε φορολογικό παράδεισο, ο οποίος δεν συνεργάζεται σε φορολογικά ή άλλα νομικά θέματα.

Επίσης είναι άλλο θέμα η νομοθέτηση για συμμόρφωση στο ευρωπαικό πλαίσιο και είναι άλλο θέμα η επιβολή κανόνα δεοντολογίας στο επίπεδο κόμματος ή Βουλής κ.ο.κ...
 
Να αναφέρω ένα παραδειγμα στη Μεγαλη Βρετανία. Ο Τόνυ Μπλέρ ως πρωθυπουργός, θεωρούσε ασυμβατη πρακτική με την υπουργική ιδιότητα, το να στέλνει κάποιος (-α) υπουργός τα παιδιά του (της) σε ιδιωτικό σχολείο. Αυτό δεν ήταν παράνομο συμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία.... ήταν όμως ασυμβατο και προκαλούσε την άμεση παραπομπή του ενδιαφερόμενου (-ης)
 
Με λίγα λόγια, η απαγόρευση επενδύσεων σε διεθνώς συνεργάσιμες χώρες ή επενδυτικά προιόντα μπορεί να απαγορευτεί μόνο στο πλαίσιο ενός κανόνος δεοντολογίας που θα συμφωνηθεί στο επίπεδο Βουλής (δυσκολα) ή κόμματος (πιο εύκολα).
 
Αυτό ισχύει και σε μετοχές ή ομόλογα. Αυτή τη στιγμή, απαγορεύεται σε βουλευτές η επενδυση σε μετοχές (γιατί? ) αλλά δεν απαγορευεται σε αμοιβαία εξωτερικού που επενδύουν σε μετοχές (ενδεχομένως και στην Ελλαδα). Επίσης δεν απαγορευεται η επενδυση σε ομόλογα αλλά με το PSI ενδεχομενως να υπήρχαν βουλευτές οι οποίοι κερδοσκόπησαν στα ελληνικά ομόλογα ενω ταυτοχρονα πίεζαν για χρεοκοπία.
 
¨Ολα τα παραπάνω εντάσσονται στο πλαίσιο της κανονιστικής συμμορφωσης, η οποία σε απλά "ελληνικά" ονομάζεται compliance.
 
Για το δια ταύτα...
 
1. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να νομοθετήσει χωρίς να έρχεται σε πλήρη αντίθεση στη δημαγωγία του.
 
 
 
2. Εάν επιθυμούν τα κόμματα να κάνουν σοβαρή δουλειά στο θέμα θα πρέπει να το δουν ολιστικά και σοβαρά δηλ. να α) καθιερώσουν κανόνα δεοντολογίας που να καλύπτει σοβαρά τα θέματα των επενδυτικών δραστηριοτήτων και β) να ιδρυθεί τμήμα κανονιστικής συμμόρφωσης στη Βουλή, το οποίο θα εξετάζει όχι μόνο τις επενδύσεις αλλά και το σκεπτικό της επένδυσης με βάση την κοινοβουλευτική πρακτική και ρητορική

Monday, 30 May 2016

Σχόλιο περί φορολογικής πολιτικής

Εξαιρετική απεικόνιση του αδιεξόδου της φορολογικής πολιτικής που εξασκείται τα τελευταία χρονια, η οποία δημοσιεύεται στην Καθημερινή. Εχει πέντε αναγνώσεις:

1. εφαρμόζεται φορολογική πολιτική στο πλαισιο μιας λαϊκίστικης προσέγγισης σύμφωνα με την οποία, στα φορολογικά βάρη συνεισφέρουν μονο εκεινοι που δεν μπορούν να φοροδιαφεύγουν. Κοινώς, οι κυβερνήσεις επιλέγουν την ευκολότερη λυση με βραχυπρόθεσμα οφέλη αγνοώντας τη μεγάλη εικονα και τις -μέσο -μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Ως γνωστόν, ειναι πιο εύκολο να πάρεις απο πολλούς λίγα, παρα πολλα απο λίγους. Επισης η μειωση των δαπανών εχει λιγότερους οπαδούς συγκριτικά με την αυξηση της φορολογίας. Αντιθέτως, το πολιτικο συστημα ακολουθεί τον πιο εύπεπτο δρόμο του να παίρνει πολλα απο λίγους και του να αυξανει τη φορολογία αντι να μειώνει τις δαπανες γιατι αυτο συμφέρει επικοινωνιακά βραχυπρόθεσμα.

2. η αυξηση της φορολογίας προκαλεί μείωση της κυκλοφοριας χρήματος και των τιμών των επενδύσεων. Αυτο εχει ως αποτελεσμα, τη μειωση των τιμών των ακινήτων ή την αυξηση  της συγκέντρωσης στην οικονομία (μεσω του κλεισίματος των μη ανταγωνιστικών επιχειρήσεων που ιστορικά δεν συνεισέφεραν σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές). Αυτο σημαίνει οτι περιουσίες θα αλλάξουν χέρια και  θα δημιουργηθεί χώρος για την ανάπτυξη ανταγωνιστικών εταιριών που θα κινούνται στο πλαισιο της επίσημης οικονομιας.

3. Οι οφειλές των άμεσων φόρων κι ΕΝΦΙΑ δειχνουν να μην μπορούν να εξυπηρετούνται. Γι αυτο το λόγο, η κυβερνηση επιβάλει αυξήσεις στους έμμεσους φορους (βαρύτερος φόρος γιατι επηρεαζει το σύνολο της οικονομιας και πολιτών) και ευελπιστεί οτι μεσω της αύξησης της κυκλοφοριας πλαστικού χρήματος θα αυξηθούν και τα έσοδα. Αυτο δεν δειχνει να εχει ακομα σημαντικά αποτελέσματα γιατι α) οι ταμειακές μηχανές δεν εχουν συνδεθεί με το taxis και β) ενα σημαντικο τμημα της δραστηριότητας ειτε κινειται στην ανεπίσημη οικονομια είτε κανει συναλλαγές στο εξωτερικό.

4. Με το φόρτωμα με φόρους όλων των πολιτών, θα ελέγχεται η κατανάλωση κι ο πληθωρισμός. Ως γνωστόν, η ελληνικη οικονομία δημιουργεί εύκολα πληθωρισμό λόγω των απαρχαιωμένων δομών λειτουργίας της οικονομιας. Ακομα κι αν ανακάμψει η οικονομική δραστηριότητα, η ιδιωτική κατανάλωση θα ελέγχεται μεσω των φόρων που θα κουβαλάμε απο τα χρονια της κρισης.

5. Το πολιτικο συστημα δεν γνωρίζει τι ψηφίζει, δεν συζητά στη βαση ενος στρατηγικού σχεδίου, στο οποιο εχει την ιδιοκτησία. Δείχνει οτι διαπραγματεύεται αλλα απλα αναβάλει αποφάσεις και δέχεται το χειρότερο σενάριο που τουδίνουν λόγω έλλειψης χρόνου και χρημάτων.

Επιλέξτε οποία ανάγνωση επιθυμείτε απο τις παραπάνω (ή συνδυασμό). Σε καθε περιπτωση,

α) το οτι εχουμε άνω του 50% των πολιτών να δηλώνουν εισόδημα κάτω απο το  αφορολόγητο και 24% ανεργία και ταυτόχρονα μετα απο 8 χρονια κρισης να εχουμε κοινωνική σταθεροτητα δείχνει το μεγάλο μέγεθος της ανεπίσημης οικονομιας και

β) το οτι η εκτέλεση του προυπολογισμού, ειναι μέχρι στιγμής καλύτερη της αναμενόμενης δεν βασίζεται στην αυξηση της φορολογίας. Βασίζεται κυριως α) στην αυξηση των οφειλών του δημοσίου και β) στην αυξηση των φόρων ΠΟΕ (ρυθμίσεις παλαιότερων οικονομικών ετών).

Οταν τα παραπάνω γίνουν αντιληπτά στην κρισιμη μάζα του εκλογικού συστηματος κι οταν υπαρχει εναλλακτική λυση που θα εξηγήσει τα πραγματα με απλα λόγια και δεν θα κουβαλά ιδεοληπτικά βαρίδια του παρελθόντος, ... τοτε θα φύγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑνεξΕλ με εκλογές ...

Oι συγκεντρώσεις που προγραμματίζονται ειναι αέρας στα πανιά του Τσιπρα και θα συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους της κυβέρνησης. Η χώρα κινείται ήδη στη φαση της μετα μνημονιακής εποχής γιατι πολύ απλα ολα τα σημαντικά πολιτικα κόμματα εχουν ψηφίσει μνημόνιο

Αυτά ....

Thursday, 26 May 2016

Τι πρέπει να κάνουμε μετά τη συμφωνία στο eurogroup?



Μετά τη συμφωνία στο eurogroup αρχίζουν να φαίνονται οι θετικές επιπτώσεις στο λεγόμενο country risk. Αναφέρομαι στη βάση αξιολόγησης κάθε επένδυσης, είτε αυτή είναι δημόσια είτε είναι ιδιωτική... ...

το ζητούμενο όμως παραμένει, κι αφορά τη δημιουργία και υλοποίηση ενός ελληνικού αναπτυξιακού προγράμματος στο οποίο θα έχουμε την πλήρη ιδιοκτησία......

…το πρόγραμμα θα συμπεριλαμβάνει κατά αρχήν το πού θέλουμε να πάμε ως χώρα και τι πρέπει να γίνει για να επιτευχθεί η αναβάθμιση της στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας. Θα συμπεριλαμβάνει την υλοποίηση των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών που απαιτούνται για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, με ταυτόχρονη εμπέδωση της κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης.

Για να επιτευχθεί όμως αυτό απαιτείται η δημιουργία ενός partnership στο οποίο θα συμμετέχουν και θα συμφωνήσουν όλες οι οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας.

Μιλώντας πέρσι για την προετοιμασία ενός σημαντικού συνεδρίου με τον Ολλανδό πρέσβη, στην ερώτηση μου στο που βασίζεται η επιτυχία του Ρότερνταμ, το οποίο είναι η εμπορική πύλη της Ευρώπης και το μεγαλύτερο λιμάνι του κόσμου, ... 

μου απάντησε... "Η σωστή ερώτηση είναι πως γίνεται να είναι Ολλανδικό το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης και όχι Γερμανικό. Πως γίνεται να μην είναι το μεγαλύτερο λιμάνι το Αμβούργο το οποίο ανήκει στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης?" ...

"....η απάντηση είναι ότι στο Ρότερνταμ έχουμε κτίσει ένα τόσο ισχυρό partnership μεταξύ διοίκησης του λιμανιού, επιχειρηματιών και εργαζομένων το οποίο εγγυάται την ανταγωνιστική λειτουργία του λιμανιού και κυρίως την αξιοπιστία στις προσφερόμενες υπηρεσίες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το λιμάνι του Ρότερνταμ έχει λιγότερες ημέρες απεργίας από το Αμβούργο, είναι πιο ανταγωνιστικό και οι προσφερόμενες υπηρεσίες είναι καλύτερες σε σχέση με τα γαλλικά, γερμανικά ή βέλγικα λιμάνια."

Αυτό …