Monday 30 May 2016

Σχόλιο περί φορολογικής πολιτικής

Εξαιρετική απεικόνιση του αδιεξόδου της φορολογικής πολιτικής που εξασκείται τα τελευταία χρονια, η οποία δημοσιεύεται στην Καθημερινή. Εχει πέντε αναγνώσεις:

1. εφαρμόζεται φορολογική πολιτική στο πλαισιο μιας λαϊκίστικης προσέγγισης σύμφωνα με την οποία, στα φορολογικά βάρη συνεισφέρουν μονο εκεινοι που δεν μπορούν να φοροδιαφεύγουν. Κοινώς, οι κυβερνήσεις επιλέγουν την ευκολότερη λυση με βραχυπρόθεσμα οφέλη αγνοώντας τη μεγάλη εικονα και τις -μέσο -μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Ως γνωστόν, ειναι πιο εύκολο να πάρεις απο πολλούς λίγα, παρα πολλα απο λίγους. Επισης η μειωση των δαπανών εχει λιγότερους οπαδούς συγκριτικά με την αυξηση της φορολογίας. Αντιθέτως, το πολιτικο συστημα ακολουθεί τον πιο εύπεπτο δρόμο του να παίρνει πολλα απο λίγους και του να αυξανει τη φορολογία αντι να μειώνει τις δαπανες γιατι αυτο συμφέρει επικοινωνιακά βραχυπρόθεσμα.

2. η αυξηση της φορολογίας προκαλεί μείωση της κυκλοφοριας χρήματος και των τιμών των επενδύσεων. Αυτο εχει ως αποτελεσμα, τη μειωση των τιμών των ακινήτων ή την αυξηση  της συγκέντρωσης στην οικονομία (μεσω του κλεισίματος των μη ανταγωνιστικών επιχειρήσεων που ιστορικά δεν συνεισέφεραν σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές). Αυτο σημαίνει οτι περιουσίες θα αλλάξουν χέρια και  θα δημιουργηθεί χώρος για την ανάπτυξη ανταγωνιστικών εταιριών που θα κινούνται στο πλαισιο της επίσημης οικονομιας.

3. Οι οφειλές των άμεσων φόρων κι ΕΝΦΙΑ δειχνουν να μην μπορούν να εξυπηρετούνται. Γι αυτο το λόγο, η κυβερνηση επιβάλει αυξήσεις στους έμμεσους φορους (βαρύτερος φόρος γιατι επηρεαζει το σύνολο της οικονομιας και πολιτών) και ευελπιστεί οτι μεσω της αύξησης της κυκλοφοριας πλαστικού χρήματος θα αυξηθούν και τα έσοδα. Αυτο δεν δειχνει να εχει ακομα σημαντικά αποτελέσματα γιατι α) οι ταμειακές μηχανές δεν εχουν συνδεθεί με το taxis και β) ενα σημαντικο τμημα της δραστηριότητας ειτε κινειται στην ανεπίσημη οικονομια είτε κανει συναλλαγές στο εξωτερικό.

4. Με το φόρτωμα με φόρους όλων των πολιτών, θα ελέγχεται η κατανάλωση κι ο πληθωρισμός. Ως γνωστόν, η ελληνικη οικονομία δημιουργεί εύκολα πληθωρισμό λόγω των απαρχαιωμένων δομών λειτουργίας της οικονομιας. Ακομα κι αν ανακάμψει η οικονομική δραστηριότητα, η ιδιωτική κατανάλωση θα ελέγχεται μεσω των φόρων που θα κουβαλάμε απο τα χρονια της κρισης.

5. Το πολιτικο συστημα δεν γνωρίζει τι ψηφίζει, δεν συζητά στη βαση ενος στρατηγικού σχεδίου, στο οποιο εχει την ιδιοκτησία. Δείχνει οτι διαπραγματεύεται αλλα απλα αναβάλει αποφάσεις και δέχεται το χειρότερο σενάριο που τουδίνουν λόγω έλλειψης χρόνου και χρημάτων.

Επιλέξτε οποία ανάγνωση επιθυμείτε απο τις παραπάνω (ή συνδυασμό). Σε καθε περιπτωση,

α) το οτι εχουμε άνω του 50% των πολιτών να δηλώνουν εισόδημα κάτω απο το  αφορολόγητο και 24% ανεργία και ταυτόχρονα μετα απο 8 χρονια κρισης να εχουμε κοινωνική σταθεροτητα δείχνει το μεγάλο μέγεθος της ανεπίσημης οικονομιας και

β) το οτι η εκτέλεση του προυπολογισμού, ειναι μέχρι στιγμής καλύτερη της αναμενόμενης δεν βασίζεται στην αυξηση της φορολογίας. Βασίζεται κυριως α) στην αυξηση των οφειλών του δημοσίου και β) στην αυξηση των φόρων ΠΟΕ (ρυθμίσεις παλαιότερων οικονομικών ετών).

Οταν τα παραπάνω γίνουν αντιληπτά στην κρισιμη μάζα του εκλογικού συστηματος κι οταν υπαρχει εναλλακτική λυση που θα εξηγήσει τα πραγματα με απλα λόγια και δεν θα κουβαλά ιδεοληπτικά βαρίδια του παρελθόντος, ... τοτε θα φύγει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑνεξΕλ με εκλογές ...

Oι συγκεντρώσεις που προγραμματίζονται ειναι αέρας στα πανιά του Τσιπρα και θα συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους της κυβέρνησης. Η χώρα κινείται ήδη στη φαση της μετα μνημονιακής εποχής γιατι πολύ απλα ολα τα σημαντικά πολιτικα κόμματα εχουν ψηφίσει μνημόνιο

Αυτά ....

No comments:

Post a Comment