Tuesday 31 May 2016

Σχόλιο περί του θέματος των off shore λογαριασμών πολιτικών

Οι ΣΥΡΙΖΑ - ΑνεξΕλ τώρα "λούζονται" τη λαικιστική αντιπολιτευτική πολιτική του. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στη συστηματική λασπολογία των προηγούμενων χρόνων περί off shore..

Είναι άλλο θέμα, η νομοθέτηση για το άνοιγμα εταιριών ή λογαριασμών σε ευρωπαικές χώρες (ή άλλες συνεργάσιμες χώρες) στο πλαίσιο μίας συμμορφωσης στο ευρωπαικό δικαιο ή οδηγίες ... και είναι αλλο θέμα το άνοιγμα λογαριασμού σε μη συνεργάσιμη χώρα σε φορολογικά και ποινικά θεματα...

Στο πλαίσιο της ευρωζώνη...ς ή της ευρωπαικής ένωσης, δεν πρέπει να δημιουργείται νομικό ζήτημα να ανοιγεται λογαριασμός σε μία αλλη χώρα της ένωσης... φυσικά είναι αλλο ζήτημα το ανοιγμα λογαριασμού σε φορολογικό παράδεισο, ο οποίος δεν συνεργάζεται σε φορολογικά ή άλλα νομικά θέματα.

Επίσης είναι άλλο θέμα η νομοθέτηση για συμμόρφωση στο ευρωπαικό πλαίσιο και είναι άλλο θέμα η επιβολή κανόνα δεοντολογίας στο επίπεδο κόμματος ή Βουλής κ.ο.κ...
 
Να αναφέρω ένα παραδειγμα στη Μεγαλη Βρετανία. Ο Τόνυ Μπλέρ ως πρωθυπουργός, θεωρούσε ασυμβατη πρακτική με την υπουργική ιδιότητα, το να στέλνει κάποιος (-α) υπουργός τα παιδιά του (της) σε ιδιωτικό σχολείο. Αυτό δεν ήταν παράνομο συμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία.... ήταν όμως ασυμβατο και προκαλούσε την άμεση παραπομπή του ενδιαφερόμενου (-ης)
 
Με λίγα λόγια, η απαγόρευση επενδύσεων σε διεθνώς συνεργάσιμες χώρες ή επενδυτικά προιόντα μπορεί να απαγορευτεί μόνο στο πλαίσιο ενός κανόνος δεοντολογίας που θα συμφωνηθεί στο επίπεδο Βουλής (δυσκολα) ή κόμματος (πιο εύκολα).
 
Αυτό ισχύει και σε μετοχές ή ομόλογα. Αυτή τη στιγμή, απαγορεύεται σε βουλευτές η επενδυση σε μετοχές (γιατί? ) αλλά δεν απαγορευεται σε αμοιβαία εξωτερικού που επενδύουν σε μετοχές (ενδεχομένως και στην Ελλαδα). Επίσης δεν απαγορευεται η επενδυση σε ομόλογα αλλά με το PSI ενδεχομενως να υπήρχαν βουλευτές οι οποίοι κερδοσκόπησαν στα ελληνικά ομόλογα ενω ταυτοχρονα πίεζαν για χρεοκοπία.
 
¨Ολα τα παραπάνω εντάσσονται στο πλαίσιο της κανονιστικής συμμορφωσης, η οποία σε απλά "ελληνικά" ονομάζεται compliance.
 
Για το δια ταύτα...
 
1. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να νομοθετήσει χωρίς να έρχεται σε πλήρη αντίθεση στη δημαγωγία του.
 
 
 
2. Εάν επιθυμούν τα κόμματα να κάνουν σοβαρή δουλειά στο θέμα θα πρέπει να το δουν ολιστικά και σοβαρά δηλ. να α) καθιερώσουν κανόνα δεοντολογίας που να καλύπτει σοβαρά τα θέματα των επενδυτικών δραστηριοτήτων και β) να ιδρυθεί τμήμα κανονιστικής συμμόρφωσης στη Βουλή, το οποίο θα εξετάζει όχι μόνο τις επενδύσεις αλλά και το σκεπτικό της επένδυσης με βάση την κοινοβουλευτική πρακτική και ρητορική

No comments:

Post a Comment