Wednesday 1 June 2016

Τρεις εβδομάδες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα που θα κρίνει την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΕ

Το επόμενο διάστημα και μέχρι το δημοψήφισμα για την παραμονή ή οχι της Μεγάλης Βρετανίας στη ΕΕ (23 Ιουνιου) θα δώσω λιγο προσοχή στο θεμα. Οι λόγοι ειναι πολλοί αλλα κρατήστε οτι επειδη εχω περασει πάνω απο 10 χρονια στο νησι, δηλ. θα μπορουσε να θεωρηθεί ως η δεύτερη πατρίδα μου.

Λοιπόν εχουμε και λέμε. Πριν λίγες ώρες δημοσιεύτηκε μια δημοσκόπηση των Guardian ICM για το δημοψήφισμα στη Μεγάλη Βρετανία, η οποία έδειξε 52 - 48 υπερ του Brexit.
Ειναι η πρώτη δημοσκόπηση απο τις αρχές Μαΐου που δείχνει προβάδισμα του Leave. Η προηγούμενη δημοσκόπηση της ICM που εγινε πριν δυο εβδομάδες, έδειχνε 10 ποσοστιαίες μονάδες προβάδισμα του Remain.

Η ποιοτική διαφορά αυτής της δημοσκόπησης ειναι οτι εγινε παράλληλα, τηλεφωνικά και on line. Και στις δυο προηγείται το Leave.

Όλες οι προηγούμενες τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις έδειχναν προβάδισμα του Remain. Ειναι η πρώτη που δείχνει προβάδισμα του Leave.

Απο τη δημοσίευση η στερλίνα εχει διολισθήσει κατα 1%, αλλα η ανακοίνωση εγινε προς το κλεισιμο των αγορών. Μένει να δουμε πως θα διακυμανθεί η ισοτιμία αύριο οταν θα εχουμε όλες τις αγορες ανοικτές.

Το ενδεχομενο της επικράτησης του Leave δεν εχει ενσωματωθεί στην τιμολόγηση των μετοχών, νομισμάτων, ομολόγων και κατοικιών στη Μεγάλη Βρετανία

Επειδη εκει συνήθως τα αποτελεσματα των δημοψηφισμάτων υλοποιούνται, το  ενδεχομενο μιας επικράτησης του Leave θα προκαλέσει τεκτονικές αλλαγές και μια χαοτική κατασταση στην παγκόσμια οικονομία επειδη το Brexit αφορά την 1η αμυντική δύναμη της ΕΕ (3η παγκοσμίως), αφορά το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο και τη μεγαλυτερη οικονομία του κόσμου (η ΕΕ ως άθροισμα).

Για την Ελλαδα τα πραγματα ειναι πιο ασφαλή λόγω της συμφωνίας της 23ης Μαΐου, η οποία ελπίζω να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες. Αλλα μπροστά σε ενα τέτοιο γεγονός, τίποτα δεν θα παραμείνει όρθιο.

Κατα τα γνώμη μου, το ζήτημα ειναι κατα αρχήν οικονομικό αλλα εχει σοβαρές γεωπολιτικές επιπτώσεις γιατι ενδεχομενως να δώσει ώθηση στον ευρωσκεπτικισμό και να εντείνει τις διαλυτικές τάσεις στην Ευρωπη.

Το συμφέρον της ελληνικης πλευράς ειναι να παραμείνει η Μεγάλη Βρετανία στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

No comments:

Post a Comment