Thursday 23 June 2016

Ξεκίνησε η ψηφοφορία για το βρετανικό δημοψήφισμα

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα έχουμε μία μακρά νύχτα σήμερα στο βρετανικό δημοψήφισμα...

Ως υπέρμαχος της Ευρώπης, θέλω να πιστεύω ότι οι βρετανοί ψηφοφόροι θα ψηφίσουν παραμονή. Αλλά οι Βρετανοί δεν αλλάζουν εύκολα γνώμη, οι αντιθέσεις δεν περιορίζονται στην οικονομία αλλά έχουν επεκταθεί σε πολιτισμικά και ιστορικά θέματα. Και μένει να δούμε το κατά πόσο το θλιβερό γεγονός της δολοφονίας της Jo Cox, αύξησε τη συσπείρωση και κατεύθυνε τους αναποφάσιστους προς το Remain σε τέτοιο βαθμό έτσι ώστε να έχουμε επικράτηση του Remain.

Σε κάθε περίπτωση, η ζημιά έχει γίνει. Την επόμενη ημέρα, η Μεγάλη Βρετανία θα εξακολουθεί να είναι μία διχασμένη χώρα. Κι αυτό θα ενταθεί ανεξάρτητα αποτελέσματος. Στην περίπτωση της επικράτησης του Remain, οι πιέσεις θα ενταθούν γατί εκτός των άλλων η βρετανική κυβέρνηση έχει να διαχειριστεί μια διχασμένη χώρα, με τις δυνάμεις του Leave να αντιπολιτεύονται κάθε κυβερνητικό μέτρο και διαρθρωτικές αλλαγές.

Αυτό σημαίνει ότι η κυβερνητική πλειοψηφία θα βρεθεί σε αμφισβήτηση. Στην περίπτωση της επικράτησης του Leave, η Μεγάλη Βρετανία δεν θα αποχωρήσει αυτόματα από την Ένωση. Κι αυτό γιατί το δημοψήφισμα έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα (εκ του σχετικού νόμου), η διαδικασία αποχώρησης είναι μακρά και πολύπλοκη κι όλες οι αποφάσεις εξακολουθούν να παραμένουν στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Αυτό μπορεί να σημαίνει α) να αγνοηθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος από το κοινοβούλιο (εξαιρετικά απίθανο να συμβεί η ελληνική περίπτωση) β) να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές (γιατί οι φιλο-ευρωπαίοι βουλευτές αποτελούν το 70% του κοινοβουλίου).

Και τι θα συμβεί εάν στις βουλευτικές εκλογές επικρατήσουν ξανά οι φιλο-ευρωπαίοι βουλευτές κι όχι οι ουγκα-γκα-μπουμ ευρωσκεπτικιστές??? Και κυρίως, τι θα συμβεί στην οικονομία στο ενδιάμεσο και μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση???

Σε κάθε περίπτωση θα δούμε εξελίξεις στα δύο μεγάλα κόμματα (συντηρητικούς κι εργατικούς) και αύξηση της πολιτικής αστάθειας σε μία χώρα που δεν βρίσκεται στην περιφέρεια της ευρωζώνης (όπως η Ελλάδα) αλλά αποτελεί το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο. Το τελευταίο είναι το πιο σημαντικό και αποτελεί αχαρτογράφητα ύδατα για για όλους (και την Ελλάδα)

No comments:

Post a Comment