Friday 3 June 2016

Tα αρνητικά αποτελέσματα της απασχόλησης των ΗΠΑ προκάλεσαν απότομη αύξηση της ισοτιμίας ευρώ/δολάριο (φαινόμενο κόμπρα)

Είχαμε την ανακοίνωση αρνητικών αποτελεσμάτων για την απασχόληση στις ΗΠΑ, στοιχείο το οποιο παραπέμπει σε επιβράδυνση της αναπτυξιακής πορείας και σε αυξηση της πιθανότητας να μην εχουμε περαιτέρω αυξηση των αμερικανικών επιτοκίων.

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ανατιμήθηκε απότομα το ευρω έναντι του δολαρίου (βλέπε φαινόμενο κόμπρα στη φωτό), ως ένδειξη αύξησης της εμπιστοσύνης προς την ευρωπαϊκή οικονομία.

Η εξέλιξη ειναι θετική ως ενα βαθμό για την ευρωπαϊκή οικον...ομία γιατι η αυξηση της εμπιστοσύνης θα επηρεασει θετικά τις επενδύσεις. Αλλα η περαιτέρω ανατίμηση του ευρω βλάπτει τις εξαγωγές και σε συνδυασμό με την αυξηση της τιμής του πετρελαίου στα $50, αυξανει το ενεργειακό κοστος στην Ευρώπη. Το τελευταίο ειναι αρνητικό για τη γενικότερη ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικ
ονομιας.

Δεν θα πρεπει ομως να ξεχνάμε οτι σε γενικές γραμμές η ευρωπαϊκή οικονομία τρέχει με πλεόνασμα, σε αντίθεση με την αμερικανική που τρέχει με έλλειμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Εαν προσθέσουμε σε αυτο το φαινόμενο Τραμπ που θα επηρεάσει τις ΗΠΑ μέχρι το φθινόπωρο, ενδεχομενως να εχουμε περαιτέρω ανατίμηση του ευρω.

Επισης καθοριστικό παράγοντα θα παίξει το αποτελεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.
Σε καθε περιπτωση εχουμε εισέλθει σε περίοδο υψηλής μεταβλητότητας, η οποία δεν θα μειωθεί μέχρι να βγει ένας προβλέψιμος και σοβαρός πρόεδρος στις ΗΠΑ.

No comments:

Post a Comment